15 септември 2011 г.

За лъжите в ГЕРБ

Преди няколко дни министъра на вътрешните работи и шеф предизборният щаб на ГЕРБ, Цветан Цветанов публично пред журналисти и камерите на десетки медии разказа как преди време на среща на кандидата за президент от ГЕРБ Росен Плевнелиев с трима общински съветници известни като "брокерите" са му били поискали конкретната сума от 500 000 евро за конкретна "услуга".

Дали някой е нарушил законите ще кажат юристите. При всички случаи разказа на Цветан Цветанов се отнася за конкретна среща на която са присъствали конкретни хора и на тази среща са били искани конкретна сума от 500 000 евро за да бъде извършена конкретна "услуга", и всичко това е записано от камерите.

В ГЕРБ решиха да лъжат и мажат чрез Севдeлина Арнаудова, говорител на Националния предизборен щаб на ГЕРБ като обявиха, че Цветан Цветанов е цитиран неправилно. В ГЕРБ изглежда забравиха, че изказването на Цветан Цветанов е станало на семинар, на който присъстваха много прокурори и журналисти и всичко това е записано от десетки камери на различни медии.

По-късно последва официално изявление на кандидата за президент от ГЕРБ, Росен Плевнелиев. В това изявление Росен Плевнелиев категорично отрече да е имало среща между него и "брокерите" освен това той също категорично отрече да му е искан подкуп от 500 000 евро или какъвто и да е друг подкуп.

Невъзможно е, няма как хем да е имало среща между Росен Плевнелиев и "брокерите", хем да е нямало такава среща, хем да е искам подкуп от 500 000 евро на Росен Плевнелиев, хем да не е искан никакъв подкуп. При всички случаи някой от двамата, Цветан Цветанов или Росен Плевнелиев лъже. При всички случаи някой от двамата каза една много нагла лъжа пред камерите.





Няма как да разберем кой от двамата е лъжеца. Затова и двамата, и Росен Плевнелиев, и Цветан Цветанов заслужават червен картон. На такива хора и такава партия не може да се вярва и не може да се има доверие.

10 септември 2011 г.

Нарушил ли е Росен Плевнелиев законите?

Вчера министъра на вътрешните работи и шеф на предизборният щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов публично разказа как кандидата за президент на ГЕРБ Росен Плевнелиев е прикрил трима общински съветници в София, които през 2007 г. му поискали подкуп от 500 000 евро за да придвижат проекта му за Бизнес парка в столицата. Пак според Цветан Цветанов той лично е посъветвал Росен Плевнелиев да подаде сигнал в полицията срещу общинарите, но той отказал.

Нека видим дали в случая има извършено престъпление и дали Росен Плевнвлиев е нарушил законите на България.

Първо да погледнем наказателният кодекс Раздел IV подкуп.

Чл. 301. (1) (Изм. - ДВ, бр. 51 от 2000 г., бр. 92 от 2002 г.) Длъжностно лице, което поиска или приеме дар или каквато и да е облага, която не му се следва, или приеме предложение или обещание за дар или облага, за да извърши или да не извърши действие по служба или загдето е извършило или не е извършило такова действие, се наказва за подкуп с лишаване от свобода до шест години и глоба до пет хиляди лева.

Ясно се вижда, че според закона достатъчно е длъжностно лице да поиска пари и дори да няма плащане вече има престъпление. Дотук разбираме, че Росен Плевнелиев е бил пряк свидетел на престъпление.

Да продължим нататък. Какви са законовите разпоредби при тази ситуация. Наказателно-процесуален кодекс

Чл. 205. (1) Когато узнаят за извършено престъпление от общ характер, гражданите са обществено задължени да уведомят незабавно орган на досъдебното производство или друг държавен орган.

И Цветан Цветанов и Росен Плевнелиев са знаели за извършеното престъпление, Росен Плевнелиев дори е бил пряк свидетел на престъплението но не са уведомили държавните органи и така са нарушили закона като са укрили престъпление.

Да продължим нататък, какво следва от това, че Росен Плевнелиев е бил свидетел на престъпление но не е изпълнил законовото си задължение да уведоми държавните органи. Наказателен кодекс, Раздел III Престъпления против правосъдието.

Чл. 294. (1) (Изм. - ДВ, бр. 62 от 1997 г.) Който спомогне на лице, извършило престъпление, да избегне или да бъде осуетено спрямо него наказателно преследване или да остане ненаказано, без да се е споразумял с това лице, преди да е извършило самото престъпление, се наказва за лично укривателство с лишаване от свобода до пет години, но не с по-тежко наказание от предвиденото за укривания.

Нека оставим на юристите да преценят, но най-малкото в случая държавните органи са длъжни да направят проверка по случая.

По-интересното е друго, защо Цветан Цветанов реши точно в този момент когато вече тече предизборната кампания да разкаже тази случка. Има две обяснения, или Цветан Цветанов е толкова тъп, че не знае какво прави, или Цветан Цветанов умишлено се стреми да навреди и така да съботира кандидатурата за президент на Росен Плевнелиев.

Ставаме свидетели на много интересна ситуация в която ГЕРБ издигна кандидат за президент който не иска да става президент но му е оказано натиск за да приеме тази роля а в същото време шефа на предизборният му щаб прави всичко възможно за да го забърка в скандали и така да съботира кандидатурата му.