16 юни 2013 г.

ДАНС, ДС 2, власт и злоупотреби

Вече е ясно, че Делян Пеевски няма да е шеф на ДАНС. Но какво от това? Ще дойде друг, не много по-различен, само по-малко познат на обществото.

Правителството вече направи от ДАНС една свръхагенция с много, много власт и почти никакъв контрол. Там където има много власт и никакъв контрол винаги, обсолютно винаги се стига до злоупотрби и всякакви други гадости, независимо кой е начело.

Естествено от ДАНС и политиците ще ни уветяват, че тя ще се ръководи прозрачно, но как може ДАНС да е прозрачна след като в нея всичко е строго секретно и само шефа на ДАНС преценява каква и колко информация да се пусне на обществото. Парламентарният и съдебен контрол не е решение. Парламента избира шефа на ДАНС и шефовете на съдебната власт, те са от един отбор, а и те черпят само информация която ДАНС реши.

Дори в старите демокрации примерите за злоупотрби в тези служби за отчайващо много и постоянно се тресат от скандали. Като се почне от Едгар Хувър, та до наши дни с PRISM. Злоупотребите и скандалите там са много и постоянни а какво остава в държава като нашата където демокрацията едвам се крепи и всичко се движи от мафията.

В България също има много опит в злоупотребите на службите още от създаването на ДС. Не случайно едни от най-емблематичните протести в новата история на България бяха именно срещу опитите за масово подслушване и безгрничният произвол на службите. Сега с новата суперагенция възможностите за злоупотреби се множат. Свидетели сме на създаването на ДС 2.

Какво ни остава? Какво можем да направим?

Не можем да разчитаме само на малко луди но много морални хора, случайно попаднали в службите за да рзбираме за техните злоупотреби.

Трябва да се направи нещо кардинално. Но какво?

Няма коментари:

Публикуване на коментар