25 април 2011 г.

АЕЦ Белене, мафията, корупцията и медиите.

След като преди десет дена в края на една от статиите в българската секция на Deutsche Welle се появи следното изречение:
"След като руснаците се опитаха да спечелят дори българската редакция на Дойче Веле, за да разпространява "положителен" имидж на проекта Белене (но удариха на камък), можем да си представим с какви средства са ухажвали българските медии..."
 Можем само да предполагаме какви суми се дават за подкупи на медиите за да разпространяват положителен имидж на АЕЦ "Белене". Знаем, че повечето български медии не отказват пари без значение от къде идват и за каква цел са предназначени. През последните седмици много се говори и пише за АЕЦ "Белене" и всеки който следи новините може да се досети кои медии са се облагодетелствали от тези пари давани под масата и то не само от руснаците. Ако за русия и руските държавни предприятия отдавна се знае, че заемат челните места в световните класации по корупция, то искам да дам няколко факти за българското ядрено и енергийно лоби, което е не по-малко активно в опитите за вдигане на имиджа на проекта АЕЦ "Белене". 

Кои фирми и личности участват в българското ядрено лоби лобиращо за АЕЦ "Белене":
  1. "Риск Инженеринг" и неговият директор Богомил Манчев са основни лобисти на АЕЦ "Белене". "Риск Инженеринг" вече са получили милиони по консултантски договори от  АЕЦ "Белене", очаква се да бъдат един от основните подизпълнители от българска страна по този проект, така, че печалбите за "Риск Инженеринг" от АЕЦ "Белене" са огромни.  Наскоро WikiLeaks публикува нередактирана грама на американския посланик Джеймс Пардю. От нея научаваме, че Васил Божков - Черепа контролира "Риск Инженеринг". Пардю потвърди и това което отдавна в България се знае, че Божков е глава на престъпна групировка. "Незаконните дейности на Божков включват пране на пари, приватизационни измами,  заплахи, изнудване и рекет". Пред време една малка небрежност на МИЕ показа, че меморандумите между България и Русия за проектна компания за АЕЦ "Белене" не се пишат от хора в министерството а на компютрите на хора от "Риск Инженеринг".
  2. "Атоменергоремонт" - фирма приватизирана през 2004 г. преплела интересите на Христо Ковачки, Константин Димитров-Самоковеца, Васил Божков - черепа. "Атоменергоремонт" макар и фирма със съмнителна репутация, печели милиони от АЕЦ "Козлодуй" и други държавни енергийни фирми. сега "Атоменергоремонт" се кани да печели милиони и от АЕЦ "Белене".
  3. “Минстрой холдинг” - компания на "Мултигруп" на вече покойният Илия Павлов станала известна с това, че като подизпълнител на хидровъзел “Цанков камък” е дала консултантски хонорар на Ахмед Доган в размер на 1,5 млн. лева. Сега „Минстрой холдинг” АД е един от подизпълнителите по проекта АЕЦ „Белене”. Интересно ми е за кой са приготвени сега хонорарите?
  4. Валентин Златев - правешкият олигарс, който се оказа консултант на "Росатом" в преговорите с българското правителство за АЕЦ "Белене". Едва ли го прави безвъзмездно. 
Горният списък със сигурност не е изчерпателен. За АЕЦ "Белене" се готвят да се  разпределят милиарди и много фирми, олигарси, политици и откровени мафиоти както и много медии се готвят да се докопат до част от тези пари. За нас остава надеждата все пак да имаме поне малко надеждна и нецензурирана информация за този проект.



Няма коментари:

Публикуване на коментар