24 юли 2011 г.

Началото на фундаментализма е християнския фундаментализъм

След трагедията в Осло мнозина бяха убедени, че Ал Кайда и ислямските фундаменталисти са виновни. Това бе заблуда. Оказа се, че предполагаемият извършител е радикален християнин описан от полицейските психолози които разследват трагедията като християнски фундаменталист.

По този повод искам да припомня някои факти и едно историческо събитие което трябва постоянно да ни напомня опасността от религиозният фундаментализъм.

Самият термин „фундаментализъм“ води началото си от Ниагарската библейска конференция (1878-1897), която си поставя за цел да дефинира фундаменталните принципи на християнството.

Като течение фундаментализмът възниква през първото десетилетие на 20 век в САЩ сред консервативните презвитериански преподаватели и богослови в Принстънската богословска семинария.

Подробна справка от Доц. д-р Владимир Чуков за християнския фундаментализъм може да прочетете тук.

А терминът "ислямски фундаментализъм" възниква много по-късно в края на 70-те години на 20 век в американските медии, опитващи се обяснят по достъпен начин идеологията на Иранската революция на публиката, слабо запозната с исляма, започват да я описват като „фундаменталистка версия на исляма“ по аналогия с християнския фундаментализъм в САЩ.

Но това, че фундаментализма се е оформил като терминология и като течение преди малко повече от век не значи че преди това не е съществувал. В самият стар завет който е част от библията и християните още го почитат е пълно с кръв и насилие и благоприятства за възникването на фундаментализма.

А сега едно историческо събитие което всички трябва да знаем и да помним

През 415 г. Александрия все още е била люлка на науката и изкуствата. Александрийска библиотека, едно от чудесата на света е съхранявала огромна част от научните знания по онова време и много литературните творби. По това време в Александрия е живяла и Хипа́тия Александри́йска, тя е смятана за първата жена с големи заслуги към физиката, математиката, философията и астрономията. Преподавала в Александрия, схоларх в Александрийската школа на неоплатонизма. Ипатия е родена в семейството на математика Теон Александрийски, един от най-образованите мъже в Александрия от онова време и последен управител на Александрийската библиотека преди закриването и́ от ортодоксалния християнски император Теодосий I. За нещастие настъпващите тогава християни смятали Александрийската библиотека за еретично средище а учените и творците от Александрия за еретици защото някои от тях били нерелигиозни, но други били повлияни от древните египетски и други африкански религии. И терора започнал, а Александрийската библиотека заедно с безценното научно знание и литературните творби била унищожена. Самата Хипатия била съблечена на площада зверски влачена и разкъсана от християнската тълпа лично насъскана от александрийския епископ Кирил Александрийски. Всичко това е подробно описано от християнския историк и защитник на православието Сократ Схоластик. А самият подбудител александрийския епископ Кирил Александрийски за награда е канонизиран за светец от християнската църква (по онова време католиците и източноправославните все още не са били разделени). И в момента Кирил Александрийски е официално светец както за католическата така и за източноправославната църква.

Историята си е история, трябва да я учим и възприемаме такава каквато е. Поуките от историята трябва постоянно да ни държат нащрек за да недопуснем подобно масово религиозно насилие. Колкото до фундаментализма, няма разлика между християнския, ислямския и всякакъв друг религиозен фундаментализъм, той е еднакво опасен и вреден.

Няма коментари:

Публикуване на коментар