5 август 2011 г.

МВР ЕООД - индулгенции, рекет и изнудване

Първо малко предистория. Цялото разплитане на далаверите започна с една невинна справка на МВР в която се вижда, че въпреки огромния за България бюджет, МВР е събрало само за три месеца 6 512 714 лева от дарения.

Обществото веднага се възмути, от правителството само Симеон Дянков излезе с адекватна позиция по случая като заяви, че МВР трябва веднага да върне "даренията" защото държавата е осигурила предостатъчно финансиране, в държавният бюджет са отделени 1.2 милиарда лева за полиция, вътрешен ред и сигурност а само за заплати МВР харчи 578 821 460 лева.

После дойде доклада на ЕС в който "даренията" за МВР са описани като: "проблем, който нарушава независимостта на полицейските разследвания". След оценката на Брюксел дойде и реакцията на Бойко Борисов който заяви: "практиката МВР да получава дарения от граждани и фирми ще бъде прекратена". Въпреки реакцията на обществеността, Симеон Дянков, ЕС и Бойко Борисов обаче Цветан Цветанов предпочете със зъби и нокти да брани статуквото, да шикалкави и по всякакъв начин да продължи порочната практика МВР да взема дарения.

Случи се така, че се намери един честен полицай който в репортаж по Би Ти Ви разказа как на полицаите им е раздавано списъци с "дарители" които полицаите в никакъв случай не трябва да закачат или точната инструкция към полицаите е: "Да не се спират за проверка". За честността си от МВР са го подложили на огромен натиск и са го принудили да напусне. Явно и в МВР действа законът на омертата, добре поне, че в МВР не разстрелват тези които го нарушат.

Забележете внимателно списъка с автомобили на недосегаемите от репортажа на Би Ти Ви, там са предимно коли като BMW-Х6, BMW-7, Audi Q7, Rover. Всички знаем кои в България карат подобни автомобили. Схемата е ясна, тя е измислена преди векове от италианската мафия и в момента се прилага от всички мафиотски организации по целият свят. Купуваш си индулгенции и срещу парите получаваш недосегаемост и закрила и можеш да правиш каквото и както искаш.

Какво остава за честните граждани и фирми? За честните граждани и фирми остава рекета и изнудването. Ще ви разкажа една случка от личният ми опит с МВР. Преди време ми обраха апартамента. Като съвестен гражданин извиках полицията, след съвсем бегъл поглед от полицаите на апартамента ми (не си направиха труда да свалят пръстови отпечатъци) отидохме в районното управление, там след много бюрократични процедури, писане на писмени показания и т.н. ме привика в ъгъла явно най-старшият полицай и ми каза, че се нуждаели от оборудване и за да могат да работят по случая трябва да направя дарение. Имали нужда от цифров фотоапарат но да е поне полупрофесионален, нямали да откажат и един лаптоп. Естествено отказах да бъда изнудван, плащам предостатъчно данъци и затова така и не беше разкрит обира на апартамента ми, повече никой никога не ме потърси за него. Всъщност не знам дали изобщо е заведен този обир в документацията на МВР, те имат и тази практика да не завеждат всички престъпления за да не влошават статистиката. За практиките на пътна полиция дори няма да пиша, всички имат опит с тях.

След всичко това не е учудващо, че хората не вярват на МВР, както не е учудващо, че МВР не е разкрило над 660 000 престъпления.

Едва ли има още някой в България които да не се е убедил, че думата реформи е чужда и далечна на министър Цветан Цветанов. В Румъния, където и без това имат три пъти по-малко полицаи на човек от населението и в момента течът съкращения на полицаи и сериозни реформи и резултатите за Румъния се виждат от доклада на ЕС, те вървят напред а в България тъпчем на едно място, дори се влошаваме.

Време е да дойде министър на вътрешните работи който иска и може да прави реформи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар