18 май 2011 г.

7 дни борба с престъпността в България

Само за една седмица толкова много новини се събраха за борбата с престъпността и правосъдието в България, че ми е трудно да ги събера на едно място.  Давам направо без коментари.

  • Европейският съд по правата на човека в Страсбург толкова им писна от лавината дела заведени там срещу България  заради мудно или направо заради отказ от правосъдие,  че ни даде ултиматум за 12 месеца да си решим проблемите.  
  • Излезе информация от Wikileaks, че главният прокурор Борис Велчев се е надявал да сключи „договор със съдилищата“  да раздават осъдителни присъди без доказателства. Велчев твърдял, че заради слабостта на доказателствата е оправдано в някои случаи процедурата да се манипулира. Така де, защо прокуратурата и МВР трябва да си правят труда да събират доказателства?
  • В друга информация от Wikileaks научаваме, че през 2006 г. петте най-големи организирани престъпни групи в страната: ТИМ, ВИС, СИК, Нове Холдинг и Мултигруп продължават да действат безнаказано. От там научаваме още, че Нове Холдинг на Васил Божков - Черепа и ТИМ, предвождана от Тихомир Митев и Иво Георгиев са двете групи, които изобщо не са обезпокоявани от държавата защото имат негласна подкрепа от високи места в правителството (тогава тройната коалиция). С днешна дата нещо да се е променило?
  • От доклад на Europol научаваме, че Варна се е превърнала в един от най-важните пунктове за нарастващият внос в ЕС на наркотици (случахно или не във Варна е централата на ТИМ). И още, от всичките пет разпределителни центъра на организирана престъпност в ЕС най-голяма експанзия през последните години се регистрира на Балканите.
  • В международна оценка на България от Международната асоциация на съдиите (МАС) научаваме, че вътрешният министър Цветан Цветанов сериозно нарушава върховенството на закона. И още: 
„Полицията е много силна и много малко зачита закона. Прокуратурата има пропуски по доста дела и понякога е поставена под голямо напрежение от страна на правителството. От време на време адвокати имат склонност да затрудняват чрез неправомерни действия работата по наказателни дела. Въпреки че в медиите съдебната система е широко критикувана поради липса на разбиране за ролята на съда, много малко оплаквания за корумпирани съдии са били подадени. Качеството на медиите е ниско и съществуват само няколко независими вестника.“ 
  •  В друга международна  оценка на България от ООН пише, че докато съдът, прокуратурата и следствието са под една шапка, няма да има отчетност и отговорност в съдебната власт, няма да има и реформа. Там пише още, че разследването, водено от прокуратурата и МВР не си върши работата, но за сметка на това масово се нарушават човешки права с незачитане на презумпцията за невиновност и масовото подслушване в България.
  • В интервю за медиите вътрешният министър Цветан Цветанов поиска да се забрани на адвокатите да говорят с медиите защото го излагат. Цензурата явно върши работа според министъра.
  • Проверка на съдебния инспекторат установява, че разследващите полицаи не могат (или не искат) да разследват поверените им дела и играят контра на прокуратурата като не изпълняват указанията на наблюдаващите прокурори, а прокурорите пък не осъществяват контрол върху разследващите полицаи. 
  • Съдебните лекари спряха работа, те отказват да посещават местопроизшествия и да правят експертизи, защото от средата на миналата година никой не им плаща. МВР и прокуратурата се карат и си прехвърлят топката кой да им плаща. 
  •  МВР направи поредната си масово отразена в медиите показна акция срещу организираната престъпност, обаче само ден по-късно от прокуратурата се разбра, че арестуваните не са нарушили никакъв закон и няма престъпление (явно в МВР не познават законите) затова прокуратурата въобще няма да се занимава с това.
Както се казва, когато фактите, Wikileaks, ЕС, ЕСПЧ,  Европол, МАС, ООН и  Съдебния инспекторат говорят тогава Бойко Борисов, Цветан Цветанов, Маргарита Попова и Борис Велчев трябва поне малко да се засрамят.

Няма коментари:

Публикуване на коментар