6 май 2011 г.

Как изглежда социализма от космоса

За тези които са забравили или никога не са виждали какво е да имаш режим на тока, намерих една показателна снимка.

Това е сателитна снимка на корейският полуостров, снимана вечерно време от спътник на американската метеорологична сателитна програма (DMSP). Разликата е особено показателна защото това е един народ, една нация, допреди 60 години една държава сега разделене на две, Северна Корея (КНДР) в която има тоталитарна социалистическа политическа система и Южна Корея, която е демократична, капиталистическа държава. За разликата в икономическото състояние на двете Кореи няма да пиша защото се вижда дори с просто око от космоса.



До преди 20 години и в България имаше режим на тока. Не, че тогава имахме по-малко електроцентрали, напротив, тогава работеха и шестте блока в АЕЦ „Козлодуй“, а в момента работи само един (пети блок е спрян за ремонт), от тогава нови електроцентрали не са строени, само са рехабилитирани  няколко стари ТЕЦ-а. Тогава от къде иде разликата? Преди 20 години в България имаше планова икономика, чиновници и бюрократи решаваха къде, колко, как и защо да се произвежда. Дори и най-големият гений не може да предвиди,  да вземе под внимание и да се справи с всичко в една държава, а камо ли чиновници и бюрократи. Но не само енергетиката не ни беше наред, имахме си празни магазини с огромни опашки и бой за малкото останали стоки, съсипана икономика с предприятия като „Кремиковци“ на които държавата трябваше ежегодно да плаща субсидии за да работят, огромен държавен дълг а и държавата ни беше официално обявена във фалит, с една дума беше социализъм.



Ако досега сте се чудили какво представлява социализма, сега го виждате с очите си. Социализма  е тъмно петно, черна дупка която поглъща икономиката,  обществото, всичко.

Снимката я взех от тук: http://www.globalsecurity.org/military/world/dprk/dprk-dark.htm

Няма коментари:

Публикуване на коментар