23 май 2011 г.

Самозаблуди – защо и на каква цена

Наскоро агенция АФИС публикува социологическо проучване с доста обезпокоителни резултати. 47% от българите са склонни да вярват в психически и физически сили, които не са открити или доказани от науката. По 2% от българското население вярва в караконджули и върколаци. Малко повече са тези от българите, които вярват в зомбита (3,1%) и във вампири (3,5%) а 11% от всички пълнолетни българи вярват в съществуването на полтъргайсти и близо 20% в  духове.

Защо това е скъпо и опасно?
Много мошеници и бизнесмени се възползват от самозаблудите и наивността за да ви вземат парите, но това е по-малкият проблем, част от тези хора ще заемат позиции в обществото които им дават възможност да вземат решения засягащи не само техният, но и живота на много други хора. Понякога самозаблудите са въпрос на живот и смърт, особено когато се отнася за такива сериозни неща като медицина, масова психоза, паника. А и не са малко хората които самозаблудите са ги докарали до психиатрия.

Защо се получава така?
Ето мнението на Michael Shermer, авторитетен и много уважаван учен, автор на много научни и научнопопулярни книги, телевизионни и радио предавания, създател на списание Skeptic и колумнист в списание Scientific American, където е публикувана статия по въпроса.





Не знам дали това е грешка на еволюцията или просто недостатъчно възпитание. Според Michael Shermer основни фактори които играят роля са несигурността и ниското самочувствие, но всичко това е наистина много обезпокоително. Все пак има надежда, на близо 2/3 от българите им е останало здрав разум в главата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар