25 май 2011 г.

Как се бори Бюрокрация?

Основен закон за борба с бюрокрацията: никой друг не знае и не може да пребори бюрокрацията освен държавната машина с нейните държавни бюрократи чиновници, това показва световната практика.

Как става това:

1. За начало се прави междуведомствен или консултативен съвет, това е много важно за да се чуе мнението на колкото е възможно повече и различни хора от държавната власт и държавната администрация. Този междуведомствен съвет почва работата си с вътрешен правилник за дейността си, после следват работна програма, план (за предпочитане екшънплан), отчети, протоколи, отчети, протоколи, решения, отчети, протоколи…

2. След като междуведомственият съвет зацикли рано или късно се стига до извода, че трябва да се направи агенция или направо министерство за борба с бюрокрацията. Отпуска се от държавният бюджет пари на агенцията/министерството, назначават се 200 – 300, а защо не и повече бюрократи чиновници и започва голямата борба. Първо се прави вътрешен правилник, после екшънплан, отчети, протоколи, отчети, протоколи, решения, отчети, протоколи…

Тук е мястото да признаем, че след като в България имахме министерство за борба с бюрокрацията отстъпихме значително назад и се върнахме пак на точка номер 1.

И понеже рано или късно се правят отчети и се отчитат резултати, ето ги резултатите:

Преки резултати:
Населението в България се е стопило с 4,1% но за сметка н това работещите в държавните институции и местната власт са се увеличили с 34,5%. В тези данни не са включени работещите в системата на министерствата на отбраната, вътрешните работи, съдебната власт (при прокурорите и полицаите бием всички рекорди). Това става ясно от доклад, изготвен от Съвета за борба с бюрокрацията начело със Симеон Дянков.

Според най-новото издание на класацията на Световната банка, създадена от Симеон Дянков (същият Симеон Дянков) за бизнес средата - Doing Business 2011 България се представя много зле, като в голяма степен лошото класиране на България се дължи на тежка бюрокрация, сложни, скъпи и бавни процедури и други подобни бюрократични проблеми.

Косвени резултати:
200 000 души, предимно млади и образовани хора просто не искат да живеят в България. Над три пъти са се увеличили българите, които искат да се преселят в друга европейска или световна страна през 2011 г. в сравнение с 2007 г.

И накрая нещо оптимистично. Много от тези млади и образовани хора след като напуснат България успяват, и предизвикват уважение. Такава е и историята излъчена по CNN която разказва за софиянеца Михал Ашимов, напуснал България на 21 г. емигрирал в Сеул, Южна Корея, започнал като мияч на чинии сега, само няколко години по-късно горд собственик на два ресторанта в Сеул, който освен, че прави реклама на България (приготвят Svinsko Verteno) е привлякъл вниманието на кулинарите на CNN които обикалят света.

23 май 2011 г.

Самозаблуди – защо и на каква цена

Наскоро агенция АФИС публикува социологическо проучване с доста обезпокоителни резултати. 47% от българите са склонни да вярват в психически и физически сили, които не са открити или доказани от науката. По 2% от българското население вярва в караконджули и върколаци. Малко повече са тези от българите, които вярват в зомбита (3,1%) и във вампири (3,5%) а 11% от всички пълнолетни българи вярват в съществуването на полтъргайсти и близо 20% в  духове.

Защо това е скъпо и опасно?
Много мошеници и бизнесмени се възползват от самозаблудите и наивността за да ви вземат парите, но това е по-малкият проблем, част от тези хора ще заемат позиции в обществото които им дават възможност да вземат решения засягащи не само техният, но и живота на много други хора. Понякога самозаблудите са въпрос на живот и смърт, особено когато се отнася за такива сериозни неща като медицина, масова психоза, паника. А и не са малко хората които самозаблудите са ги докарали до психиатрия.

Защо се получава така?
Ето мнението на Michael Shermer, авторитетен и много уважаван учен, автор на много научни и научнопопулярни книги, телевизионни и радио предавания, създател на списание Skeptic и колумнист в списание Scientific American, където е публикувана статия по въпроса.





Не знам дали това е грешка на еволюцията или просто недостатъчно възпитание. Според Michael Shermer основни фактори които играят роля са несигурността и ниското самочувствие, но всичко това е наистина много обезпокоително. Все пак има надежда, на близо 2/3 от българите им е останало здрав разум в главата.

18 май 2011 г.

7 дни борба с престъпността в България

Само за една седмица толкова много новини се събраха за борбата с престъпността и правосъдието в България, че ми е трудно да ги събера на едно място.  Давам направо без коментари.

  • Европейският съд по правата на човека в Страсбург толкова им писна от лавината дела заведени там срещу България  заради мудно или направо заради отказ от правосъдие,  че ни даде ултиматум за 12 месеца да си решим проблемите.  
  • Излезе информация от Wikileaks, че главният прокурор Борис Велчев се е надявал да сключи „договор със съдилищата“  да раздават осъдителни присъди без доказателства. Велчев твърдял, че заради слабостта на доказателствата е оправдано в някои случаи процедурата да се манипулира. Така де, защо прокуратурата и МВР трябва да си правят труда да събират доказателства?
  • В друга информация от Wikileaks научаваме, че през 2006 г. петте най-големи организирани престъпни групи в страната: ТИМ, ВИС, СИК, Нове Холдинг и Мултигруп продължават да действат безнаказано. От там научаваме още, че Нове Холдинг на Васил Божков - Черепа и ТИМ, предвождана от Тихомир Митев и Иво Георгиев са двете групи, които изобщо не са обезпокоявани от държавата защото имат негласна подкрепа от високи места в правителството (тогава тройната коалиция). С днешна дата нещо да се е променило?
  • От доклад на Europol научаваме, че Варна се е превърнала в един от най-важните пунктове за нарастващият внос в ЕС на наркотици (случахно или не във Варна е централата на ТИМ). И още, от всичките пет разпределителни центъра на организирана престъпност в ЕС най-голяма експанзия през последните години се регистрира на Балканите.
  • В международна оценка на България от Международната асоциация на съдиите (МАС) научаваме, че вътрешният министър Цветан Цветанов сериозно нарушава върховенството на закона. И още: 
„Полицията е много силна и много малко зачита закона. Прокуратурата има пропуски по доста дела и понякога е поставена под голямо напрежение от страна на правителството. От време на време адвокати имат склонност да затрудняват чрез неправомерни действия работата по наказателни дела. Въпреки че в медиите съдебната система е широко критикувана поради липса на разбиране за ролята на съда, много малко оплаквания за корумпирани съдии са били подадени. Качеството на медиите е ниско и съществуват само няколко независими вестника.“ 
  •  В друга международна  оценка на България от ООН пише, че докато съдът, прокуратурата и следствието са под една шапка, няма да има отчетност и отговорност в съдебната власт, няма да има и реформа. Там пише още, че разследването, водено от прокуратурата и МВР не си върши работата, но за сметка на това масово се нарушават човешки права с незачитане на презумпцията за невиновност и масовото подслушване в България.
  • В интервю за медиите вътрешният министър Цветан Цветанов поиска да се забрани на адвокатите да говорят с медиите защото го излагат. Цензурата явно върши работа според министъра.
  • Проверка на съдебния инспекторат установява, че разследващите полицаи не могат (или не искат) да разследват поверените им дела и играят контра на прокуратурата като не изпълняват указанията на наблюдаващите прокурори, а прокурорите пък не осъществяват контрол върху разследващите полицаи. 
  • Съдебните лекари спряха работа, те отказват да посещават местопроизшествия и да правят експертизи, защото от средата на миналата година никой не им плаща. МВР и прокуратурата се карат и си прехвърлят топката кой да им плаща. 
  •  МВР направи поредната си масово отразена в медиите показна акция срещу организираната престъпност, обаче само ден по-късно от прокуратурата се разбра, че арестуваните не са нарушили никакъв закон и няма престъпление (явно в МВР не познават законите) затова прокуратурата въобще няма да се занимава с това.
Както се казва, когато фактите, Wikileaks, ЕС, ЕСПЧ,  Европол, МАС, ООН и  Съдебния инспекторат говорят тогава Бойко Борисов, Цветан Цветанов, Маргарита Попова и Борис Велчев трябва поне малко да се засрамят.

16 май 2011 г.

За Стивън Хокинг, Алберт Айнщайн и религията

Вчера Стивън Хокинг, най-гениалният съвременен учен и човек даде ново интервю. В него той разказва за религиозните си възгледи и ни призовава да правим ясно разграничение между използването на „бог“ като метафора и вярата във всемогъщ творец, който с ръцете си направлява космоса. Стивън Хокинг отрича да съществува бог и каквото и да било след смъртта и препоръчва хората да се съсредоточат върху това най-добре да изживеят живота си и да постигнат колкото се може повече. Ето един цитат от интервюто:

„Вярата, че ни очакват рай или задгробен живот, е приказка за хора, които се страхуват от смъртта, няма нищо след като мозъкът ни угасне.  Гледам на мозъка като на компютър, който спира да работи, когато се повредят компонентите му. Няма рай или живот след смъртта за повредените компютри, това е приказка създадена за хора, които се страхуват от тъмното“
Тези мисли не са нещо ново за Стивън Хокинг, акцента в последната му книга „Великият дизайн“ е,  че няма необходимост от „създател“  за да се обясни съществуването на вселената защото не бог е създал вселената, а законите на физиката.

Най-забавното в тази ситуация е, че Стивън Хокинг е член на Ватиканската академия на науките от 1986 г.,  дори папата и кардиналите от Ватикана не смеят да оспорят неговият авторитет, защото знаят, че ако влязат в интелектуален спор с него със сигурност ще загубят.

А сега искам да разсея една много ширеща се заблуда, че един друг велик учен, Алберт Айнщайн е бил религиозен. Тази заблуда се появява защото Айнщайн понякога е използвал думата „бог“ като метафора на съвършеното, негови са изразите „бог не играе на зарове“ и „аз искам да знам как този свят е сътворен от бог, всичко останало са детайли“, понякога дори е използвал думата „бог“ като сарказъм, но извадени от контекста значението им се преиначава. Самият Айнщайн в едно от последните си интервюта дадени преди да умре категорично  опровергава тези заблуди. Ето какво казва Алберт Айнщайн за религиозните си възгледи.

„Лъжа е това, което се пише за религиозните ми убеждения, лъжа която се повтаря систематично. Аз не вярвам в личностен бог и никога не съм го отричал, а съм го подчертавал изрично“

Макар и физик, Айнщайн е дал и може би най-точното определение защо има хора които вярват в религиите.

„Ние сме като малките деца, които влизат в библиотеката с книги написани на много езици. Децата знаят,  че някой трябва да е написал тези книги, но не знаят кой и как защото не могат да четат. Децата подозират, че има ред в подредбата на книгите, но не знаят какъв е този ред, за тях това е пълна мистерия.“

9 май 2011 г.

За една историческа несправедливост

Навсякъде по медиите и интернет се пише за идеологията на Хитлер (националсоциализъм, нацизъм, хитлеризъм) като за крайно дясна идеология. Но дали това е така? Нека видим няколко исторически факта.

Хитлер идва на власт начело на Националсоциалистическата работническа партия на Германия, (National-Sozialistische Deutsche Arbeiterpartei, NSDAP). Самите нациналсоциалисти се самоопределят като лява партия, същевременно имат и знаме с червен цвят, символа на социализма. Политическата програма на Националсоциалистическата работническа партия на Германия е кратка само от 25 точки, но много ясна, в нея освен чисто националистически и популистки идеи има и такива:
  • Постигане на народното благо чрез държавата.
  • Всеки гражданин да работи за общото благо.
  • Всички нетрудови доходи да бъдат конфискувани.
  • Всички частни печалби придобити по време на първа световна война да бъдат конфискувани.
  • Всички големи тръстове да бъдат национализирани.
  • Разпределяне на печалбите във всички по-големи икономически предприятия между работниците и служителите им.
  • Аграрна реформа върху собствеността на земите и край на спекулациите със земи.
  • Безмилостно преследване на спекулантите.
  • Вестниците да станат германска собственост и да не се позволява на чужденци да работят в тях.
  • Силна централна власт с централизирано управление.

В  една от най-паметните си речи произнесена на 1 май 1927 г. Адолф Хитлер заявява:
„Ние сме социалисти, ние сме врагове на днешната капиталистическа икономическа система за експлоатация на икономически слабите, с несправедливите и заплати, с непристойната и оценка на човешките същества според богатства и имоти, вместо според отговорности и действия, и всички ние сме решени да унищожим тази система на всяка цена“ 
След като идва на власт Хитлер слага под държавен контрол цените на стоките и заплатите на всички. След силен натиск от страна на държавните органи и най-вече от гестапо, политическата полиция на хитлерова Германия, Хитлер успява да сложи на ключови, управленски постове във всички големи предприятия свои, верни хора. Така въпреки, че на книга има частна собственост, дефакто Хитлер успява да контролира всички фирми и да изгради истинска лява, социалистическа, планова икономика. Свободният пазар е напълно разрушен, икономиката и пазара тотално се контролират от държавата.  Всичко за лявото, социалистическо управление на Хитлер в Германия е много подробно и ясно обяснено от професора по икономика George Reisman.

Национализма така присъщ на Хитлер не е нещо непознато за социалистите. Спомнете си милионите казаци, чеченци и много други, избити или вкарани в концлагери от Сталин само заради етническият им произход, хилядите избити от социалистите в бивша Югославия заради етническият им произход, „възродителният процес“ в България. Национализма винаги е бил основно оръжие в арсенала на социалиститеПолитическите репресии, политическата полиция, концлагерите, национализирането на профсъюзите и другите обществени организации, крайно агресивната политическа пропаганда - това са все неща които правят режимите на Хитлер и тези на Сталин и другите социалистически режими абсолютно еднакви.

В последната издадена на българският пазар книга „Разгромът“, Виктор Суворов започва така:
Xитлер е стрoял сoциaлизъм. И Стaлин е стрoял сoциaлизъм. Xитлер е смятaл свoя път към сoциaлизмa зa единственo прaвилния, a всички oстaнaли пътищa зa изврaщение. И Стaлин е смятaл свoя път към сoциaлизмa зa единственo прaвилния, a всички oстaнaли - зa oтклoнение oт генерaлнaтa линия. Xитлер е имaл четиригoдишен плaн. Стaлин - петгoдишен. Глaвните прaзници в империятa Стaлин сa били 1-ви мaй, 7-8 нoември. B империятa нa Xитлер - 1 мaй, 8-9 нoември. Xитлер е изтребвaл хoрaтa с милиoни. И Стaлин - с милиoни. Xитлер не се е oкичвaл с oрдени, и Стaлин не се е oкичвaл.

Къде е тoгaвa рaзликaтa? Paзликaтa е във фoрмaтa нa мустaците.

Така, че ако някой ви каже, че националсоциализма, нацизма или хитлеризма са крайна дясна идеология, а последователите им са крайно десни, това е пълна лъжа. Националсоциализма, нацизма или хитлеризма са лява, социалистическа идеология а последователите им са социалисти със склонност към национализъм.

6 май 2011 г.

Как изглежда социализма от космоса

За тези които са забравили или никога не са виждали какво е да имаш режим на тока, намерих една показателна снимка.

Това е сателитна снимка на корейският полуостров, снимана вечерно време от спътник на американската метеорологична сателитна програма (DMSP). Разликата е особено показателна защото това е един народ, една нация, допреди 60 години една държава сега разделене на две, Северна Корея (КНДР) в която има тоталитарна социалистическа политическа система и Южна Корея, която е демократична, капиталистическа държава. За разликата в икономическото състояние на двете Кореи няма да пиша защото се вижда дори с просто око от космоса.



До преди 20 години и в България имаше режим на тока. Не, че тогава имахме по-малко електроцентрали, напротив, тогава работеха и шестте блока в АЕЦ „Козлодуй“, а в момента работи само един (пети блок е спрян за ремонт), от тогава нови електроцентрали не са строени, само са рехабилитирани  няколко стари ТЕЦ-а. Тогава от къде иде разликата? Преди 20 години в България имаше планова икономика, чиновници и бюрократи решаваха къде, колко, как и защо да се произвежда. Дори и най-големият гений не може да предвиди,  да вземе под внимание и да се справи с всичко в една държава, а камо ли чиновници и бюрократи. Но не само енергетиката не ни беше наред, имахме си празни магазини с огромни опашки и бой за малкото останали стоки, съсипана икономика с предприятия като „Кремиковци“ на които държавата трябваше ежегодно да плаща субсидии за да работят, огромен държавен дълг а и държавата ни беше официално обявена във фалит, с една дума беше социализъм.



Ако досега сте се чудили какво представлява социализма, сега го виждате с очите си. Социализма  е тъмно петно, черна дупка която поглъща икономиката,  обществото, всичко.

Снимката я взех от тук: http://www.globalsecurity.org/military/world/dprk/dprk-dark.htm

2 май 2011 г.

Религия интелект и закономерностите между тях

Има ли връзка между религиите и интелекта? Оказа се, че да. Преди време попаднах на няколко много интересни изследвания които имаха за цел да се намерят връзката между религиозността и интелигентността както и каква е функцията между тях.




Резултата от първото изследване е една графика. Взети са данните от  Pew Global Attitudes Project които са направили мащабно изследване в почти всички страни от света, като за целта са анкетирали огромно количество хора. За целта на графиката са взети процентите от хората в съответните страни които на въпроса „Колко е важна религията в живота ви?“ са отговорили, че религията е много важна част от техният живот. Данните за усредненият коефициент на интелигентност в отделните държави са взети от научното изследване „Коефициент на интелигентност и богатството на нацията“. Всички тези данни са вкарани в  математическият  софтуер TK Solver, интерполирали данните и се е получила графиката която виждате, една идеална линейна функция, която показва, че с увеличаване на броя на религиозните хора в една държава  средният  коефициент на интелигентност на тази нация намалява.


Друго научно изследване е от University of Aarhus, Дания. Проучвани са млади хора. Резултата е: Атеистите по убеждение имат с 1,95 пункта по-висок коефициент на интелигентност от агностиците, с 3.82 пункта по-висок коефициент на интелигентност от либерално вярващите и с 5.89 пункта по-висок коефициент на интелигентност от догматично вярващите.  Атеистите са реагирали рационално на когнитивните и емоционални предизвикателства, докато вярващите, все още разчитат на нерационални, свръхестествени сили и самозалъгване.


В едно социологическо проучване направено от Gallup в САЩ (знаем, че от всички високоразвити и демократични държави, САЩ е най-религиозната). От всички учени и инженери в САЩ, само около 5% са религиозни, но ако вземем само учените от природо-математическите науки от всички около 480 000 учени  само около 700 са вярващи, което прави по-малко от 0,15%. Подобно проучване е правено и в Англия в елитният University of Cambridge където също се е оказало, че много малък процент от преподавателите и учените в него, и то предимно от хуманитарните профили са религиозни.

В друго проучване в САЩ показва, че атеистите и агностиците са най-добре информирани и имат много повече знания по въпросите свързани с религиите и религиозността от последователи на най-големите религии. Американските атеисти и агностици са много добре образовани и често са израснали в религиозна среда и съзнателно се отказали от нея, след много четене и размисъл. Това проучване освен всичко друго дава смисъл на изразът „сляпа вяра“ и показва защо атеистите и агностиците са именно такива, защото са чели много и са запознали и опознали религиите и техните принципи.



Дотук с данните и фактите. Сега да се опитаме да отговорим на въпросите: „защо се получава тази зависимост?“, „защо нерелигиозните хора имат по-висок коефициент на интелигентност от религиозните хора?“. Според мен причините са две. Първо, нерелигиозните хора постоянно търсят причинно-следствени връзки за да могат да си обяснят нещата от живота, нерелигиозните постоянно търсят смисъла на всичко което им се случва на тях и на хората около тях и така те постоянно тренират и развиват интелекта си. За разлика от тях религиозните хора живеят по предварително описани в „свещените книги“ правила, те много често не търсят смисъла и последствията от техните и тези на околните постъпки, религиозните вместо да търсят смислени отговори на нещата от живота просто минават с дежурните за тях и предварително втълпени им отговори: „така ми е било писано“, „така е решил бог“, така те често пропускат възможността да доразвият и обогатят свой интелект. Втората причина според мен е, че интелектуално и емоционално по-лабилните хора съвсем разбираемо  много по-често стават жертва на религиите и различните нерационални псевдоучения.

И накрая едно любопитно социологическо проучване направено от ICM във Великобритания.  Освен, че във Великобритания само 33% се самоопределят като религиозни срещу 63% които заявяват, че не са религиозни, в това проучване 82% от всички анкетирани и дори 50% от тези, които се самоопределят за религиозни, твърдят, че религиите са причина за разделение и напрежение между хората и в съвременният свят религиите причиняват много повече вреди отколкото ползи.