7 юни 2011 г.

Не на полицейското насилие, бруталност и произвол

Не на полицейското насилие, бруталност и произвол
В България полицейското насилие е ежедневие. В България всеки може да стане жертва на полицейско насилие, всеки може да бъдете унижен или пребит напълно безпричинно от полицейски служители. В България може да бъдеш тотално обезобразен на улицата от полицаи само защото си с дълга коса. В България полицаи ти чупят главата само защото се възползваш от конституционното право да участваш на мирен протест. Само в България полицаи педофили, които няколко дни поред изнасилват малолетна и саморъчно заснемат всичко, се разминават със символични глоби и отново биват възстановени като полицаи.
Не на полицейското насилие, бруталност и произвол
Затова искам да ви препоръчам един нов и много полезен сайт - НЕ на полицейското насилие и бруталност и неговата страничка във facebook, който си е поставил за цел да събере на едно място най-фрапантните случаи на полицейско насилие.

Както и инициативата на БХК - Полицейското насилие: стоп сега!

Призовавам всички, нека си търсим правата, нека бъдем нетолерантни към полицейското насилие, нека принудим държавата и съда да почнат да наказват това крайно опасно явление.

Когато са под клетва в съда самите полицаите са принудени да признаят за грубите нарушения, безотговорността и излишна показност, които са стил на работа на българската полиция. За съжаление техният министър Цветан Цветанов съвсем безразсъдно насърчава служителите на МВР да пренебрегват закона.

И накрая малко факти от Европейският съд по правата на човека (За съжаление много малка част от пострадалите от полицейско насилие в България си търсят правата в ЕСПЧ) и български хелзинкски комитет:

Европейският съд по правата на човека в Страсбург е произнесъл 27 осъдителни решения по 26 дела срещу България за полицейско насилие.

По 9 от делата е причинена смърт, убитите са общо 10 души.

В един случай човекът оцелял след потенциално смъртоносно прострелване.

По 16 дела за полицейско насилието е имало и мъчение или нечовешко и унизително третиране, жертвите са общо 20 души. По 3 от делата полицията е отказала на жертвите си животоспасяваща медицинска помощ.

Общо 31 човешки живота и семейства са поразени от насилието на органите на реда. Повечето от жертвите са много млади: три са деца – на 14 г. и на 17 г., 16 са младежи на възраст между 19 и 29 г., четирима са млади хора между 30 и 36 г. В три случая жертвите са възрастни хора (72 г., 67 г. и 62 г.).

Няма нито един ефективно осъден полицай за случаите на полицейско насилие.

Общо държавата е похарчила близо 906 000 лева обществени пари за обезщетяване на потърпевшите от полицейски безчинства.

Няма данни за нито един дисциплинарно наказан полицай за тези случаи.

Няма уволнени полицаи, някои дори са повишени!

МВР не само не дисциплинира своите виновни служители, но и възпрепятства разследването им от съдебната власт.

От години ЕСПЧ се произнася, че със самия закон, който позволява на полицията да употребява сила и оръжие, без това да е абсолютно необходимо, България нарушава правото на живот.

Няма коментари:

Публикуване на коментар