2 юни 2011 г.

Пак за АЕЦ Белене и мафията

Вече писах, че в строителството на АЕЦ "Белене" се е загнездила мафията, но вчера излезе поредният официален документ който показва, че стотиците милиони евро вече са изтекли от този проект, и то още преди да е започнало самото строителство. Дори Бойко Борисов преди време съвсем искрено се възмути на далаверите в АЕЦ "Белене", като се позова на секретен доклад на ДАНС, който за съжаление едва ли скоро ще видим.
Нека си припомним как започна всичко. Още когато правителството на Симеон Сакскобурготски размрази проекта АЕЦ "Белене" и още преди да е започнал самият търг за строителството и, се разви голям корупционнен скандал. Канадската държавна компания „Атомна енергия на Канада“ (AECL) публично чрез канадските медии обвини българското правителство, че са поискали подкуп от $40 млн. до $80 млн. за да имат някакъв шанс на предстоящият търг. После българското правителство реши на търга за избор на строител на АЕЦ "Белене" да бъдат допуснати само фирми работещи с руски реактори с мотива, че за изграждането на площадката вече са похарчени около 1 милиард лева и само руски реактори могат да използват вече построеното. Така правителството предварително предреши търга за АЕЦ "Белене" в полза на руската фирма "Атомстройекспорт". Само, че само няколко месеца след като руснаците "спечелиха" търга тихомълком се оказа, че направеното дотогава на площадката не е подходящо и за новите руски реактори, и всичко се разруши, остана само прословутата яма, а старите вече платени от България реактори са били изкупени обратно от руснаците на безценица, както се разбира от одитният доклад. Всичко това няма как да не се е знаело още преди провеждането на търга, но явно са се търсили мотиви за да се отстранят конкурентите на "Атомстройекспорт". И сега, каква е схемата за източване на пари от мафията в България? Още след търга, Симеон Сакскобурготски се похвали, че е договорено с руската страна една трета от цената на АЕЦ "Белене" да бъдат дадени на български фирми подизпълнители на проекта, само, че българските подизпълнители няма да се избират с търг или конкурс а еднолично от "Атомстройекспорт". Вече се знае кои са тези фирми и се вижда, че държавни пари вече са почнали да текат към тях, много от тях без необходимите документи. Всичките до една са свързани с "Мултигруп", Васил Божков - Черепа, Христо Ковачки, с вече покойните Константин Димитров-Самоковеца и Илия Павлов, с обръчите от фирми на ДПС, БСП, Георги Първанов. При очаквана цена от над 12 милиарда евро за централата, сами си изчислете колко ще отидат в българската мафия. Така АЕЦ "Белене" освен че ще застраши икономиката и финансовата система на България, тя ще застраши и партийната система и демокрацията, защото представете колко гласове по изборите, колко медии, колко съдии, колко политици и цели партии могат да се купят с тези пари ако мафията се докопа до тях. Всякакви надежди за справяне с мафията и другите проблеми свързани с нея се изпаряват в момента в който се подпише договор за строителството на АЕЦ "Белене". И всичко това на гърба на българските данъкоплатци и на всички фирми и граждани които ще плащат сметки за електричество.

Нека не забравяме, че всички независими експерти, специалисти и институции имат сериозни съмнения в смисъла и икономическата целесъобразност на АЕЦ "Белене".


Документи свързани с АЕЦ "Белене"

Видеоматериали свързани с АЕЦ "Белене"

Няма коментари:

Публикуване на коментар