1 юни 2011 г.

ГЕРБ, обещанията и кризата

Вчера националният статистически институт (НСИ) публикува новите данни за доходите, разходите и потреблението на домакинствата през първото тримесечие на 2011 г.
Какво се вижда. Най-много, с над 50% за една година е увеличението както на домакинствата, така и на отделните лица на разходите за данъци и осигуровки.

Сега нека си припомним предизборната програма на ПП ГЕРБ заради която толкова много хора им дадоха гласовете си на изборите. Там има цял параграф 5 "Данъчни стимули – да оставим парите при хората и бизнеса" и пише:

"Облекчаване на данъчните и осигурителни режими с цел увеличаване на разполагаемите доходи и стимулиране на икономическата активност на граждани и бизнес."

И още:

"Намаляване на осигурителната тежест с до 5%, с цел оставяне на повече разполагаеми средства у бизнеса и работниците. Ефектът от тази мярка е незабавен и стимулира запазването и създаването на работни места."

Какви са изводите:
1. ГЕРБ е поредната политическа партия която не си спазва обещанията;
2. ГЕРБ е всякаква друга, но не и дясна партия. Това е очевидно и се вижда от всяко едно решение на правителството и мнозинството в парламента;
3. ГЕРБ не само не взима антикризисни мерки, а с прокризисните си мерки удължава кризата за неопределено време.

Какви са резултатите:

Според БНБ лошите кредити продължават да се увеличават и вече са 19.34%. Според НСИ безработицата също се увеличава. Покупателната способност на българина намалява. Вътрешното потребление продължава да се свива. А края на кризата не се вижда.

Един министър от кабинета на ГЕРБ, Тотю Младенов пък си позволи да отхвърли данните на НСИ и публично да унижи държавната статистика. По всичко изглежда, че НСИ засега си върши работата, но поведението на министър Тотю Младенов е много опасно защото то показва, че има опити от страна на правителството за натиск към НСИ да манипулира данните, а това не е много трудна защото НСИ е държавна институция пряко подчинена на правителството. ЕС вече имаше някои съмнение към статистиката в България и изявленията като това на Тотю Младенов само влошава нещата. За никой не е тайна, че Гърция е в това положение защото дълги години техните правителства манипулираха данните от тяхната статистика, лъжеше както собствените си граждани, така и евростат и ЕС с неверни данни за състоянието на тяхната икономика, и когато истината най-накрай лъсна, вече беше твърде късно за каквато и да е реакция. Това ли искаме да стане и в България?

Няма коментари:

Публикуване на коментар